HAFTA SONU KAÇAMAĞI: İZMİR-ÖDEMİŞ-BİRGİ-GÖLCÜK GÖLÜ !!



Merhaba okuyucu !

Bir gezi yazısı ile karşınızdayım. Harika bir önerim var size İzmir’in Ödemiş ilçesinden bahsedeceğim. İzmir'e uzaklığı 1,5-2 saat kadar olan, patatesiyle meşhur mu meşhur bir ilçedir Ödemiş… İster kendi arabanızla isterseniz tren yoluyla da gidebilirsiniz. Eğer kalabalık bir saate denk gelmezseniz tren yolculuğu harika oluyor. Saatleri ve ücretlerini buraya bırakıyorum.
Ödemiş tren saatleri için tık tık
Eğer arabayla gitmeyi tercih ederseniz. Yolda harika bir çay bahçesi var. Kafkas  AİLE çay bahçesinden bahsediyorum,Şaşalı kahvaltısı yok ama olanların lezzetine diyecek lafta yok ve mekân muazzam huzurlu, işletmecisi gerçekten çok nazik. bu yol (İzmir -torbalı -bayındır yolu) güzergâhını kullanan sevgili gezginler bilir.


 
Her kesimden insanı ağırlar burası, Tur şirketlerinin de sık sık uğradığı bir yerdir. Biz ne zaman Ödemiş’e gitsek burası mutlaka uğrak yerimiz, 300 yıllık çınarlarla keyif yapıyorsunuz resmen, isterseniz kendi yiyeceklerinizle gelip çayı buradan alın ya da çayınızı kahvenizi yudumlarken oradaki menüyü değerlendirin.                                                                                                                   Benim size tavsiyem çiğ böreğini tatmanız. Biz hem yoldan boyoz gevrek aldık hem de oradaki kahvaltılıkları değerlendirdik.


En son ki ziyaretimiz de çok tatlı ve emek dolu bir tezgâhla karşılaştım. Tezgâhta ki el emeklerinin güzellikleri bir tarafa sevgili Mine hanımın ilgi ve alakası bir tarafa. Her şey el emeği göz nuru hediyelik eşya için oldukça uygun. Mutlaka bir göz atın derim…






Keyifli bir kahvaltıdan sonra yola koyulduk. 50-60 km sonra Ödemişe vardık. Ödemişin merkezinden çok ara sokaklarında gezmekti amacımız. Bizim hedefimizde Birgi ve gölcük gölü vardı ama sizler için merkezde gezilebilecek diğer yerleri aşağıya yazıyorum.

  • Kadın El Sanatları pazarı ( halk dilinde gadılaaaağ pazarı) hediyelik eşya için muhteşem bir yer.
  •  Tarihi Arasta Çarşısı 
  • 125.Yıl Kültür Parkı
  •  Ödemiş Müzesi
  • Bozdağ Kayak Merkezi 
  • Tarihi Lübbey Köyü 
  • Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

ÖDEMİŞTE NE YENİR?


ödemiş sandviçi
ödemiş köfte












  • Ödemiş Kebabı
  • Töngül Pidesi
  • Keşkek
  • Ödemiş sandviçi
  • Yağlı Sulu Akıtma
  • Kestirme Çorbası
  • Isırgan Avukması
  • Dibile
  • Kabakaşı Tatlısı
  • Kalburbastı Tatlısı
    töngül pide



Benim sizlere mekân önerim Töngül pide fırını, sandviçler sokağında bulunan tüm mekânlar harika, Hurşit kebapta bütün meşhur ödemiş yemeklerini bulabilirsiniz tatları muhteşem ötesi.


çakırağa konağı
birgi sokakları

Birgi Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalle. 2012 yılında UNESCO  tarafından Dünya Mirası geçici listesine eklenmiştir. Bir çok tarihi yapıya ev sahipliği yapar. En gözdeleri Ulu Camii, Çakırağa konağı ve Aydınoğlu hamamıdır.   Birgi’nin her sokağında ayrı bir güzellik mevcut en güzeli de yaşanmışlıkları, evlerin eskiliği, sokakta kimi görseniz selam vermeden geçmez hatta çay kahve içmeye bile davet eder oranın insanı. Çok samimi ve içtendir yaşlıları, bir anlatmaya başlasa sabaha kadar soluksuz dinlettirir kendini.




                                       
      Şirin bir köy olan Birgi’yi gezdikten sonra rotamızı gölcük gölüne doğru kırdık. Buraya yörenin halkı gölcük yaylası diyor. Ödemiş garajdan gölcük yaylasına dolmuş seferleri mevcut. Gölcük yaylası yolunda mutlaka durup ödemişi ayaklarınızın altına seren manzarada fotoğraf çekilin. Daha yukarıya çıktıkça havanın sertliğini de hissedeceksiniz. 15-20 dakika sonra yaylaya vardık.
 Gölün muhteşem görüntüsü karşımızda, etrafını saran sazlıklar, çamlar, tüm yeşillikliler muazzam güzellikte. Göl üzerinde çay bahçeleri, kafeler ve lokantalar mevcut. Göl etrafında yürüme parkurları da var. Ayrıca dağ yürüyüşleri de yapmak için oldukça uygun bir araziye sahiptir. Kamp yapmayı sevenler gölün etrafına çadırlarını kurabilirler. Balık tutmayı sevenlerde oraya özgü ismi kargı olan oltayla balık tutabilirler. Gölcük çok küçük bir merkeze sahip. 2-3 bakkal ve kahvehaneler var. Esnafı oldukça güler yüzlü ve yardımsever. Bizim orada evimiz olduğu için konaklamayı otelde yapmadık ama sizin için önerim gölcük göl pansiyon. 


Eğer İzmir e olur da yolunuz düşerse Ödemişe gitmenizi tavsiye ederim. Görülmesi gereken manzaralar burada mevcut.

Keyifli günler dilerim sevgiler...🙏



 


Yorumlar

  1. İzmir Ucuz Baza Yatak için Fiyat Teklifi Alabilirsin
    İzmir Baza Yatak Danışmanı
    Tel : Erdal Sonkaya - 0535 323 7010



    gaziemir baza, sarnıç baza, eserken karabağlar baza yatak başlık, hatay üçyol baza yatak başlık, göztepe baza balçova baza yatak başlık, sanayi baza yatak izmir torbalı baza yatak, ödemiş baza yatak, menemen baza yatak, karşıyaka baza yatak nergiz baza yatak, aydın mahallesi baza yatak, yeşillik caddesi baza yatak başlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim ..