KUZGUNCUK'TA BİR PAZAR ...








Kuzguncukta hayat yavaş ama bir o kadarda huzurlu akıyor. Yağmurlu bir gündü gittiğimizde ama keyfide bir başkaydı. Kuzguncuk İstanbul Anadolu yakasında yer alan Üsküdar’a bağlı bir semttir. Eski adı ‘kosinitza’ dır. Gel zaman git zaman kuzguncuk adını almış. İsmiyle ilgili birçok söylenti mevcut. Bunlardan bir diğeri ise evliya çelebi ye göre ; bu ad II.Mehmed zamanında buraya yerleşen ‘kuzgun baba’ adlı bir veliden geldiğide rivayetler arasında yer alır. İnternette daha fazla teorik bilgiye erişebilirsiniz, şimdi sıra benim kalemimde, başlıyoruz ….

Pazar günüydü gittiğimizde Allah’ ım her sokakta 10 gelin, bu nedir yahu başka yer mi kalmadı gelinciklerimiz,  hava güzel olsa anlarımda kapalı, yağmurlu o soğuk havada cıbıl cıbıl duruyordunuz kesin zatürre oldunuz ben söyliyim, gitti düğünden sonra bir hafta tühhhhh 😆hahaha yağmur da bir şanstı sizin için 😁 berekettir bereket  (iyi gününde yağmur yağıyorsa hemen ordan bir yaşlı teyze seslenir –berekettir bereket nimet yağıyor mübarek) 
Üsküdar’ da kız kulesine bakarak elimizde gevrek ve çayımızla yaptık kahvaltımızı demeyi çok isterdim 😇 gevrek kısmı doğru geri kalan hayal ürünüdür . Zaman kaybı olmaması için gevreğimizi yürüyerek kız kulesini izleye izleye yedik😏 şimdi oldu. 10-15 dakika kadar yürüdük  boğaz da bize eşlik etti dahaaaaa nollllllsunnn . yürürken o kadar güzel yalılar vardı ki keşke benim olsa dedirtti, bir tane beyaz bir yalı gördüm satılık, kim bana onu almak ister ne var yani hepiniz bi el atsanız alırsınız bi yalı çok mu yani …. çık çık çık🙏 şimdi gelelim kuzguncuğa nasıl gidilir? Ne yapılır? Ne yenir?...


KUZGUNCUĞA NASIL GİDİLİR?


  1. Üsküdar sahilden yürüyerek gidebilirsiniz. Çok keyifli oluyor biz böyle yaptık, 10-15 dakika sürüyor.
  2. Üsküdar ‘dan kalkan Kuzguncuk otobüsleri veya  minibüslerine binip ulaşabilirsiniz
  3. Kuzguncuk otobüs durağından geçen hatlar: 12H, 15, 15B, 15C, 15E, 15H, 15K, 15M, 15N, 15P, 15R, 15S, 15T, 15U, 15Y
  4. Avrupa yakasından geliyorsanız eğer Eminönü, Beşiktaş ve Kabataş’tan kalkan deniz otobüsleriyle Üsküdar’a gelip, Üsküdar’dan olan ulaşım seçeneklerini kullanabilirsiniz.


KUZGUNCUK'TA NE YAPMALI? NE GÖRMELİ ? NE YEMELİ?

  1. Tabi ki de o güzelim  cumbalı evler, sanki eski bir şarkıdan çıkıp gelmiş gibi yaşanmışlıklarla dolu, duvarlarında ne kadar çok anı biriktirmiştir o evler iyi kötü. Camında oturup bir kahve içesim gelmedi değil doğrusu. Şu zamanda mahalle kültürünün olmadığı aşikar fakat burada  hala devam ediyor büyük marketler, AVM vs. yok. Yürürken ekmek fırınlarındaki yeni çıkmış taze ekmek kokusunu aldığınız an iş bitiyor zaten kocaman bir nefesle içinize çekin. Kuzguncuğun muazzam sokaklarında tarihe doğru bir yolculuğa çıkıp kaybolabilirsiniz. Ayrıca ezan sesi, çan sesi ve hazan sesi bu sokaklarda birbirine karışıyor. Herkes kendi halinde özgürce yaşayabiliyor. Yürürken etrafınızda bulunan her türlü mekanda mutlaka nostaljik bir bulguya rastlıyorsunuz ve tabi ki minik dostlarımız kedi-köpeklere de… 


  2. Sıcak kanlı sevecen esnafını da es geçmemek lazım. Hepsi birbirinden tatlı butik kafeler burada sizleri bekliyor. İster ev yemekleri isterseniz  fast food ya da balık seçeneği...birde çikolata ve kahve severler için çikolatacı aziz bey var önünden geçerken bile mest olacaksınız ve içeri dalıp bütün çikolataları yemek isteyeceksiniz ama sakin olun derin bir nefes alın ve yolunuza devam edin 👼  (belki ufak bir kaçamak olabilir tabi kimse görmeden 😍)



  3. Hem kitap okuyup hem de çayınızı kahvenizi içmek isterseniz Nail kitapevi/kafe tam adresi. Butik kitap evine günümüzde rastlamak zor, kitap kafeler tabi ki de var ama bu şekilde yok, bir kitap dolusu ev tabiri burada canlandırılmış resmen. İçeri girer girmez sizi saran kitap kokusu bir başka. Arzu ederseniz istediğiniz kitabı satında alabilirsiniz. 
  4.  Dizilere ve kitaplara da ev sahipliği yapmıştır kuzguncuk.  Perihan abla, ekmek teknesi ve daha bir çok dizi burada hayat bulmuştur. Rıfat Ilgaz, Can Yücel, Oktay Rıfat, Nâzım Hikmet kuzguncuğun eşsiz sokaklarından ilham alarak şiirlerine şiir, kitaplarına mısralar eklemişlerdir.

  5.  Kuzguncuk bostanı kuzguncuğun göz bebeği desem yeridir. İstanbul gibi bir şehirde bostan bulmak artık çok zor.. Top oynayan çocukların cıvıl cıvıl seslerini duyabilir., bol bol güzel havanın tadını çıkaran aileleri görebilirsiniz. Keşke böyle yerler daha fazla olsa yaşadığımız şehirlerde ama nerde…








  Her sokakta  köpek ve kediler fazlasıyla mevcut ve en önemlisi onlar için koyulan mama kapları. 🐈🐕Hemen hemen her evin önünde var. Bu çok hoşuma gitti açıkçası. Kuzguncuk, İstanbul’da değilmişim hissi verdi bana, sanki Büyükada ya tatile gitmişim gibiydi o kadar sessiz ve sakindi,oysaki bol gürültülü şehire yakınlığımız bir kaç sokak aralığındaydı. Bir daha gitmeyi planladığım bir yer… İstanbul’da yaşayacak olsam yaşanılacak bi semt olabilirdi kuzguncuk. 

Keyifli günler dilerim bir sonraki postumda görüşmek üzere 👍💖🙌

 

İstanbul’da bir sonra ki semt gezim neresi olsa acaba? Sizlerin bana bir önerisi var mı?


(kullanılan görsellerin bir kısmı alıntıdır🌷)

Yorumlar